Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Koronavirus obezita hospitalizácia pacient
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, GettyImages
13. decembra 2021 Správy od Zdravotnickespravy.skSITA

Pacienti s obezitou a ďalšími ochoreniami sa v rámci pandémie stali najohrozenejšou skupinou obyvateľstva

Existujú zároveň údaje, ktoré hovoria o tom, že s týmito diagnózami súvisí až 236 chronických ochorení.

Pacienti s obezitou a ďalšími pridruženými ochoreniami sa v čase pandémie COVID-19 stali najohrozenejšou skupinou obyvateľstva. Upozornili na to odborníci zo Slovenskej obezitologickej asociácie (SOA) a Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED.

Nadhmotnosťou pritom trpia až približne dve tretiny dospelej slovenskej populácie. Existujú zároveň údaje, ktoré hovoria o tom, že s týmito diagnózami súvisí až 236 chronických ochorení.

Ďalšie riziká

Ide nielen o ochorenia ako cukrovka druhého typu, vysoký krvný tlak, infarkty a cievne mozgové príhody, ale aj nádorové ochorenia, Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu a v súčasnosti aj infekciu COVID-19,” upozornila prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie a špecialistka pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied Ľubomíra Fábryová.

Populácia obéznych pacientov s prirodzeným sklonom k zníženej fyzickej aktivite je v čase pandémie navyše vystavená ďalšiemu riziku naberania hmotnosti.

Riziko hospitalizácie

Podľa odborníkov je obezita významným problémov aj z hľadiska závažného priebehu až smrti pri ochorení COVID-19.

Od marca 2020 pribúdajú údaje z rôznych metaanalýz o tom, že u dospelých obéznych osôb do 60 rokov je o 46 % vyššie riziko pozitivity na COVID-19, o 113 % vyššie riziko hospitalizácie, o 74 % vyššie riziko prijatia na jednotku intenzívnej starostlivosti s ťažším priebehom ochorenia, s vyššou pravdepodobnosťou nutnosti intubácie a o 48 % vyššie riziko úmrtnosti,” doplnila Fábryová.

Medzi rizikové faktory COVID-19 sa tak radí aj samotné neplnohodnotné a nevyvážené stravovanie a s nimi spojená nekvalitná výživa bohatá na nasýtené mastné kyseliny, rafinované sacharidy a cukry, zároveň chudobná na vlákninu, nenasýtené mastné kyseliny a antioxidanty.

Sledujte novinky zo Zdravotníctva na Zdravotnícke správy - Zdravoteka.sk, Farmaceuti na Slovensku - Zdravoteka.sk, Zdravotné sestry - Zdravoteka.sk, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Bezplatné novinky zo Zdravotníctva raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.